為替株式学習部

新聞・TVのニュースで毎日伝えられる為替や株式の情報。「なぜそんなにうごいちゃうの?なぜ大切なの?」そんな小さな疑問をきっかけに、日本から世界へと視野を広げてみませんか?
活動としては、世界情勢から為替レートを予想したり、株式購入体験を通して社会とのつながりを学んだり、経済にかかわるクイズコンテストに出場しながら、経済知識を深めています。社会人になってからも絶対に役立つ経験がたっぷり堪能できます。主な参加大会に、日本経済新聞社主催「学生円ダービー」(為替相場を予想する大会)、野村証券・日本経済新聞社主催「ストックリーグ」(株式の長期保有と分散投資を学び、そのレポートで審査される大会)、りそな銀行主催「エコノミクス甲子園」(経済知識のクイズ大会)、ジュニアアチーブメント主催「知の甲子園」(会社経営のための意思決定を学ぶ大会)などがあります。また専修大学や麗澤大学などが主催する経営コンテストなどにも積極的に参加して、大学に入学してからの講座を体験するだけでなく、大会では様々な賞も獲得した実績があります。昨年度からヤマト運輸主催の「高校生経営セミナー」に参加して、インターンシップ体験をしています。
主な実績:学生円ダービー 優勝(2007年)、ユニーク賞(2001年)、ストックリーグ 敢闘賞(2006年)、麗澤大学企業経営チャレンジ 優秀賞(2011年、2012年)、ヤマト運輸高校生経営セミナー東日本予選突破(2014年)

2017-11-03

TTBiz 結果発表

今年度初参加のTTBiz ですが、部員が所属したチームG: 「Triotastic」は残念ながら結果は1次審査を通過できませんでした。
次のようなメッセージが届きました。英語のイベントに参加したのは初めてでしたので部員たちには戸惑いも多く、チームへの貢献度が低かったように思います。来年は現在の部員が3年生になるため参加が微妙ですが、是非生徒を集めて参加してみたいと思います。

Greetings! I believe all of you have been waiting for the result announcement on the worksheet you submitted. As PMO explained at the kick-off meeting, today is the day. According to the thorough evaluation, the following 11 teams will advance to the final presentation on January 21, 2018.

A: Ace Travel Agency
C: KoKo Pop
D: learning tour
E: Coequipier
F: Doraemon
I: Impavid
J: HAPPY TRAILS
L: Combi Co
O: Innovel
P: Eclectic Wayfarers
Q: Golden Laurels

Congratulations to those eleven teams! Teams who didn’t make it to the final must be very disappointed, but you should be proud of yourself for your hard work.

The worksheets were evaluated based on the two elements:
logical explanations and uniqueness. Also if good collaboration was found in the worksheet, additional score was given.

For the next step, early next week, those advanced teams will receive the contact list of your advisers who are volunteers from Accenture Japan. Your worksheet also will be shared with those advisers, so they will give you the feedback on the worksheet to improve your travel plan.

At the same time, the advanced teams will start organizing the interim report meeting which is official team meeting with your advisers and PMO members. Details will be emailed next week along with the advisers’ information.

Again, thank you so much for your hard work for TTBiz!